14 september 2009

‘Ca bouge chez Bellevue!’

6e uitreiking wijnpakketten in Amsterdam

Ongeveer 120 mensen bezochten op zondag 13 september de zesde proeverij van Domaine de Bellevue. Bij de ontvangst was er een glas kir, gevolgd door de witte Chasan-Chardonnay van de cave en natuurlijk de nieuwe Rouge Bellevue 2008: fruitig en met pit.

De 2008 is toegankelijker dan de wat stroeve Merlot 2006 en heeft meer body & bite dan de lichte Merlot 2007.
Vast ingrediënt van de proeverij was andermaal de magnifieke Tomme de Pyrenée van Hubert. Ook Barbara en Carolien waren weer van de partij. Ze zongen vier fraaie Franse chansons, en in een ervan kwam voortdurend ‘Bellevue’ voorbij. Net als vorig jaar begeleidde Gerard de dames op gitaar.

Daarna deed Bellevue in woord en beeld verslag van het jaar 2009. Ca bouge chez Bellevue, heette de voordracht, want we zijn volop in beweging. Als het meezit, maken we volgend jaar een witte wijn, goeddeels van eigen bodem. Doordat we slechts een piepklein veldje Chardonnay hebben, moest om het kleinste vat van 15 duizend kilogram te vullen ook een beroep worden gedaan op de druiven van de buurman.

Doorbraak: biologische productie
Een doorbraak van formaat is dat we in 2010 beginnen met biologische productie in een deel van onze wijngaard. We overlegden daarover met Pascal, onze grote regisseur, en met specialist Eric van de bio-afdeling van de Chambre d’Agriculture, die de boeren steunt met technisch advies.
We beginnen als experiment met het Merlotveld voor het huis (0,7 hectare). Daar zijn voortaan onkruidbestrijdingsmiddelen taboe en passen we geen synthetische middelen toe tegen meeldauw en valse meeldauw. De traditionele kopersulfaat en zwavel moeten soelaas bieden tegen deze beruchte schimmels. Ook voor andere aandoeningen, waaronder het gevreesde goudkevertje, is intussen een afdoende biologisch alternatief op de markt in de vorm van pyrethel naturel, een plantenextract van het bekende Afrikaantje.
De wijn is niet meteen biologisch. Pas in 2012 mag hij officieel het stempel biologisch dragen, maar wij proberen wel al voor die tijd de oogst van dit veld apart te houden en als een afzonderlijke wijn te bottelen.

De meeste wijnpakketten zijn intussen bij hun eigenaar. Blijf bijbestellen! Rouge de Bellevue 2008, wit en rosé: 25 euro per doos van zes flessen. Er zijn ook nog een tiental dozen Merlot Bellevue 2007 en Merlot Bellevue 2006, allebei nog prima op dronk.