08 augustus 2010

Schadelijk vlindertje belaagt Chardonnay

'Vers de grappe' is de naam van een onooglijk en onbeduidend vlindertje dat zich evenwel tot een geduchte vijand van de wijnboer kan ontpoppen. Dat hebben we gemerkt in de Chardonnay, waar prachtige trossen hangen te rijpen om straks na de oogst in september voor de tweede keer als witte Bellevue-wijn op fles te worden gezet.

Vers de grappe kent drie generaties, waarvan de laatste het gevaarlijkste is. De vlinder legt dan eitjes op de rijpende druif, waarna de rupsjes die daaruit komen zich een weg naar het zoete sap boren. Daarbij prikt de rups de druif lek, waardoor de Botrytis-schimmel op de druif afkomt.
"Als je niet ingrijpt, is binnen de korte keren je hele chardonnayveld een grijze schimmelbende", zegt Pascal Millot ongerust. Onze regisseur stelde daarom voor hard in te grijpen en de vlinder met een chemisch middel te bestrijden.

We proberen zo gewetensvol en sober met die middelen om te gaan. Seizoen 2010 kenmerkt zich als een `gemakkelijk jaar´, waarbij we geen zwaar geschut en extra spuitbeurten tegen meeldauw en valse meeldauw of het goudkevertje hoefden in te zetten.
Naast de inzet van het bestrijdingsmiddel hebben we aan de noordkant van elke rij druivenplanten bladeren weggeknipt om de trossen meer licht, zuurstof en wind te geven om vlinders en schimmel te verjagen. Het lijkt erop dat de aanval tot stilstand is gebracht.