15 maart 2015

La ‘Cuvée Maarten’ est née

De oogst van 2014 beloofde direct al veel goeds, en proeven van de rijpende wijn heeft die indruk bevestigd: Bellevue komt dit jaar met bijzondere rode wijn.

Een groot deel van de oogst werd vorig jaar niet met de machine maar met de hand geoogst. Het gold voor de biomerlot, al twee jaar bekend van een fles met een paars etiket, maar nu ook voor percelen met Cot en Cabernet Franc. Maarten werkte in de eerste week van oktober nog volop mee aan die oogst.

Sindsdien rijpte de biomerlot in een vat van 1600 kilogram. De cabernet franc lag in een tweede vat, en in een derde vat lag een klein beetje cot gezusterlijk met de druiven van een ander perceel merlot (de ‘jeunes merlot’). Na Kerstmis voegden we de vaten 2 en 3 al samen, en sinds kort is ook vat nummer 1, de biomerlot, aan de mix toegevoegd.

Het resultaat is één ruim vat met al onze handgeoogste druiven, oftewel de mooiste trossen die we in de wijngaard tegenkwamen. Deze bijzondere wijn zal vanaf nu samen in één vat verder rijpen en worden gebotteld in flessen met het inmiddels bekende paarse etiket.

Deze speciale paarse fles zal ‘Cuvée Maarten’ gaan heten. ‘La Cuvée Maarten est née’, mailde Philippe ons daags na dat besluit. Het lijkt een heerlijk volle, zwoele wijn te worden, die ons en vele anderen veel aan Maarten zal herinneren.

Dankzij de grote handgeoogste oogst zal Cuvée Maarten vanaf komende herfst ruim beschikbaar zijn. Daarnaast zal ‘Bellevue Rouge 2014’ de wijn van onze machinale oogst bevatten. En dit voorjaar is het al tijd voor een prachtige volle Chardonnay 2014, met het bekende groene etiket.