08 januari 2016

Een snoeiharde klus

Het jaar 2015 gaat te Bellevue de boeken in met een laagterecord aan neerslag.

Een schamele 340 mm regen is er gevallen, terwijl gemiddeld gemakkelijk het dubbele valt. 'En de droogte komt extra hard aan doordat in de cruciale periode rond half juli en rond half augustus amper regen viel om de druiven te laten zwellen', zegt Pascal, die intussen al twaalf jaar het machinale werk op Bellevue voor zijn rekening neemt en ons met advies terzijde staat.

Wij hadden het zelf ook al aan de lage oogstopbrengst gezien: eind september begonnen de planten om ondanks schreeuwende dorst in de eerste levensbehoeften te voorzien sap uit de druiven terug te pompen. Gelukkig blokkeerde de droogte de rijping niet en is 2015 waarschijnlijk toch een uitstekend wijnjaar.

De droogte en de hoge temperaturen hebben in het najaar en in de vroege winter aan gehouden. Net als in Nederland is de winter op de wijngaard zeer zacht. Maar wat doe je eraan? Niets. 'On fait avec ça', zegt een Franse wijnboer berustend. Het is in elk geval aangenaam werkweer. Met temperaturen van 13 tot 15 graden Celsius staan we nog net niet in ons T-shirt te snoeien.

Menig truitje gaat wel uit, want de snoei komt dit jaar extra hard aan. Vorig jaar besloten we, omdat hagel veel takken had vernield of beschadigd, voor het groeiseizoen 2015 niet te snoeien. We puntten toen alleen de oude baguettes wat bij. 'Hou er rekening mee dat je volgend jaar meer werk hebt', waarschuwde Pascal nu precies een jaar geleden.

Hij heeft gelijk gekregen. De oude baguettes moeten er nu af om plaats te maken voor vers, onbeschadigd hout dat de vruchten van 2016 zal dragen. En die oude baguettes zijn in twee seizoenen veel dikker geworden dan anders. Het is ook een ratjetoe van uitlopers, zijtakken op oude zijtakken. Onze professionele snoeier Abdelslem snoeit zich bijna een RSI in polsen en armen met zijn elektrische snoeimes.

Op twee hectare, waaronder ons troetelveldje Merlot voor het huis, laten ook wij ons niet onbetuigd. Bij het kortwieken van grote bollen en knollen hout breekt een grote snoeitang zelfs door. Drie weken lang, rond Kerst en Nieuwjaar, zijn we snoeihard tekeer gegaan en hebben we bijna tienduizend planten onder handen genomen.

Tevreden kijken we nu naar de rijen waar we weer structuur hebben aangebracht. Stapels afgeknipte takken liggen op sommige velden netjes geramasseerd in de middenpaden. Vogels kwinkeleren alsof het lente is. In het dorp staat een amandelboom zelfs al te bloeien. De bakker zegt: 'Het is dat de kalender zegt dat ik kerstbroden moet bakken, maar voor mijn gevoel kan ik beter paasbroden maken.'

Als de wijngaard nu maar niet te snel gaat uitlopen.