13 oktober 2013

Kleine oogst maar wel zeer rijp met veel suiker

Wat we vreesden, kwam uit. De prachtige nazomer en herfst maakten iets goed van de achterstand in de wijngaard, maar ze konden niet verhelpen dat we in 2013 slechts een luttele 280 hectoliter wijn binnenhaalden, dertig tot veertig procent minder dan normaal. Ons fraaie nieuwe vat van 4000 liter zal slechts voor een kwart zijn gevuld met biomerlot.
Op zaterdag 12 oktober was op 7,25 hectare de luid gonzende oogstmachine van onze regisseur Pascal Millot in de weer. Op 0,75 hectare klonken de vrolijke stemmen van twaalf plukkers uit Nederland.


De machine was het eerst klaar, namelijk dezelfde dag. De planten op het biomerlotveld voelden tot ver in de zondagmiddag de vaardige vingers van de plukkers. Die vingers hadden heel wat te doen, want het was – net als vorig jaar – weer een race geweest tussen het rijpen van de druiven en de opkomende schimmel. Omdat de rijping achter liep en ook niet alle druiven even rijp waren door het slechte voorjaar, wilden we de druiven zo lang mogelijk laten hangen.
Het mooie weer in de laatste weken voor de oogst gaf daarvoor ook alle aanleiding. Maar in het weekeinde voor de oogst ging het onweren en dat is voor schimmels het teken om een eindspurt in te zetten. We besloten om snel af te reizen naar Bellevue. Dat leek aanvankelijk op tijd te zijn, maar druiventrossen die er donderdag nog goed uitzagen, zaten bij onze aankomst op zaterdag al flink onder de schimmel.
Dus net als vorig jaar was het ‘triage dans la vigne’ geblazen. Tijdens het plukken inspecteerden we de trossen, knipten er rotte stukken uit en zorgden we dat zo min mogelijk onrijpe druifjes in de kratjes terecht kwamen.
Duizend flessen Biomerlot
Na twee dagen leverden we met ons twaalven iets meer dan 1000 kilogram af bij de cave. Een wat teleurstellende hoeveelheid, maar toch goed voor 1000 flessen. Over de kwaliteit kan nog niet veel gezegd worden.
Om de Biomerlot Bellevue 2013 goed te laten smaken, besloot wijnmaker Philippe een truc uit de Bourgognestreek toe te gaan passen. Hij laat de druiven in drie kleine vaten voorgisten in een koele ruimte van tien graden Celsius, gedurende een dag of tien. “Dan komen de fruitige smaken uit de schillen in het sap terecht en belandt minder van de scherpe – en door het koude jaar wellicht groene – tannine in het sap."
Daarna gaat de most samen met extra gist weer in een groter vat (ons eigen vat) bij kamertemperatuur. Onder goed gecontroleerde omstandigheden kan zo worden bepaald hoe de verdere vergisting en het contact met de schillen en pitten moet verlopen. Wordt vervolgd.

10 oktober 2013

Ook een bosrand vraagt om onderhoud

Zo tussen de bedrijven door werken we aan het onderhoud van de randen van twaalf hectare bos dat onderdeel is van het domaine. Eind oktober leverden we een flinke lap op.

Allemaal leuk en aardig die bossen, maar op de meeste plaatsen is al meer dan veertig jaar niks gebeurd. Die ondoordringbare wildernis is een feest voor everzwijnen, damherten, dassen en vossen. Aan de randen rukt het bos echter steeds meer op naar de akkers waar de luzerne groeit voor de koeien en schapen van Thierry Bonhomme. Horizontaal groeiende eiken, omgevallen essen en dooie iepen, het is er een ratjetoe.

Dat opschonen levert vier keer winst op.

Allereerst hebben we puik hardhout voor de open haard. Verder is er minder schaduw die de groei van de luzerne belemmert. Luchtfoto’s van het ministerie van Landbouw tonen een groter areaal waardoor we minder worden gekort op landbouwsubsidie.

En vooral: het ziet er fris en mooi uit met meer licht en ruimte voor een grotere biodiversiteit.

30 september 2013

Eerste biowijn oogst lof op druk bezochte proeverij

Op zondag 29 september brachten wij voor de tiende keer sinds 2004 in woord en beeld verslag uit van weer een jaar boeren op Bellevue.

Als vanouds bezocht rond de honderd abonnees de proeverij, die net als vorig jaar in buurtcentrum Cordaan op het Witte de Withplein in Amsterdam werd gehouden. Wijnabonnees kwamen hun wijnpakket ophalen, vele getrouwen zagen we daar voor de tiende keer.

De aanwezigen kregen diverse primeurs voorgeschoteld. We presenteerden maar liefst drie nieuwe wijnen. De frisse Chardonnay 2012 en de Rouge Bellevue 2012 (een assemblage van Cot, Cabernet Franc en Merlot) zijn de opvolgers van de jaargang 2011. Deze wijnen zijn gemaakt op Cave La Malepère, onze coöperatie in Arzens.

Dit jaar kwam daar voor het eerst een honderd procent biologische wijn van Bellevue-bodem bij. We hebben er slechts tweehonderd dozen van, maar we hebben ruimschoots geproefd. Uit een fles met pimpelpaars etiket kwam een stevige, naar kersen en bramen geurende wijn met veel structuur tevoorschijn. Veel complimenten vielen ons ten deel. ‘Chapeau, geweldig lekker, kan ik twee doosjes extra krijgen?’.

Marijke vertelde hoe na het ‘année difficile’ 2012 het jaar 2013, zo mogelijk nóg grilliger, de boeken in zal gaan als ‘l'année bizarre’. Vooral het koude, natte voorjaar maakte dat de normale bloei van de planten van tien dagen werd verlengd tot bijna een maand. De onregelmatige vruchtzetting leidde tot 'millerandage'(zowel zeer rijpe als nog onrijpe druiven in één tros) en 'coulure' (trossen met gaten door meeldraden en vruchtjes die zijn afgevallen). De wijngaard lag het hele jaar op een slordige drie weken achterstand.

Een powerpointpresentatie toonde onze Hollandse equipes in actie, en ondanks dat soms in de sneeuw werd gewerkt spatten hun plezier en werklust van het scherm. Primeur was het filmpje Pluk!, over de eerste handmatige oogst van onze biomerlot.

10 september 2013

Bellevue koopt wijnvat van 4000 liter

Dit is toch wel het echte wijnboer-gevoel. De boeren van Bellevue hebben een wijnvat van 4000 liter gekocht. In dat eigen vat gaan we de aanstaande oogst van onze biomerlot laten gisten.

Al bijna tien jaar werken we vol overgave op onze wijngaard. Veel van het handwerk doen we (voor een deel) zelf, zoals de snoei, het bijhouden van draden en palen en het opbinden van de nieuwe loten. Ook Wijnhandel Bellevue, met louter Nederlandse clientèle, floreert.

Tussen de planten op het land en de fles op tafel zit echter een voor ons nog vrijwel onontgonnen gebied: het omzetten van de geoogste druiven in een lekkere wijn met behulp van gisten en enzymen.

Tafellaken en servet

Bij wijze van experiment maakte Philippe Gauthier van proefboerderij Domaine de Cazes vorig jaar voor het eerst wijn van ons biomerlotveld. “Dit jaar willen we het ook wel doen, maar we kunnen geen vat voor jullie vrijmaken”, sprak Philippe’s baas Gilbert Cazal. Bij moederbedrijf Cave La Malepère is er überhaupt geen kleiner vat dan 20 duizend liter voorhanden. Typisch geval van tafellaken en servet dus.

De oplossing: we investeren in ons eigen roestvrijstalen vat. 4000 liter (40 hectoliter) volstaat. Opgewonden stemming hier: we gaan ons ook meer met de vinificatie bemoeien. Als het goed is, komt het in Italië gemaakt INOX-vat net voor de oogst op Domaine de Bellevue aan.

25 augustus 2013

Kaasjeskruid en Handjesgras

Vandaag viel het bulletin Desherbage d’été in de brievenbus. De Chambre d’Agriculture heeft een mooi zomerklusje bedacht: het ‘onkruid’ in de wijngaard aanpakken.

Ze hebben een top-5 opgesteld van planten die concurreren met de wijnstokken. Dat onkruid moet er dus uit in deze droge periode, waarin al het voedsel en water naar de druiven moet gaan.

Uiteraard laten we onschuldige bodembedekkende onkruiden rustig staan tussen de planten. We willen de biodiversiteit immers zo veel mogelijk stimuleren.

De top-5 van schadelijke onkruiden is ons bekend en we pakken ‘the bad guys’ al jaren aan met schoffel en hak. Zoals chiendent, wat in het Nederlands ‘handjesgras’ blijkt te heten. Het handjesgras woekert net als de brandnetel via vertakkingen door de wijngaard. Handjesgras grondig verwijderen is een taai en diepgravend werkje. Ook de akkerdistel trekken we, vooral op het biomerlotveld, met de hand uit de grond. Akkerwinde of pispotje, slingert zich in de druif en versterkt zo ook risico op schimmel. Ook de prêle of (vertakte) paardenstaart is een oude bekende, die we met de bosmaaier te lijf gaan.

Wat we niet wisten is dat ook (groot) kaasjeskruid een concurrent van de wijnplanten is. En dat terwijl we dol zijn op dit plantje, onder meer omdat er zoveel bijen op de mooie paarse bloemen af komen. Onze buurman David, ecoloog en insectenspecialist, heeft zelfs een zeldzame bijensoort bij ons gevonden, die alleen van het stuifmeel van kaasjeskruid leeft.

Helaas moet dit mooie plantje er dus aan geloven tussen onze druivenplanten. Erbuiten laten we het kaasjeskruid echter welig tieren.

20 augustus 2013

Bellevue bioluzerne op de prairie

Het decor zou prima in een spaghettiwestern passen. Dorre prairie, brandende zon, leegte. Enkele ruige types en vooral veel koeien. Muziek van Ennio Morricone erbij. “En dan mag jij zeggen of ik ‘the good’, ‘the bad’ of ‘the ugly’ ben”, lacht Thierry Bonhomme.

Dit jaar oogstte hij een record aantal balen luzerne op de velden van Bellevue. Vandaag gaan we eens kijken waar al die balen naar toe gaan.

We maken een excursie naar St.Rome, een godverlaten vlek op de kaart, aan het einde van een weg die van niets naar nergens voert. Daar houdt Thierry er een multiculturele samenleving van koeien op na. Trots wijst hij op zijn twintig stuks Ferrandaise, een oud roodbont ras, waarvan er nog maar vijfhonderd bestaan in Frankrijk.

Oorspronkelijk is de Ferrandaise, die zowel om de melk als om het vlees werd gehouden, afkomstig uit het Centraal Massief. Op enkele plaatsen in Frankrijk fokken boeren met de koe. Een van hen is Thierry, die liefst twee stieren heeft. “Elk jaar verkoop ik wel een zelf gefokte koe aan een handelaar of liefhebber,” zegt hij, terwijl hij op ons verzoek een baal Bellevue-luzerne van een helling laat ontrollen. De koeien sprinten er op af.

Ook twee Saleres (helemaal bruin), drie wit gekleurde Gasconnes en vier stuks Aubrac lopen blijmoedig met lange hoorns door de prairie van Thierry. Hij heeft ook minder zeldzame soorten, waarvan hij er regelmatig eentje laat slachten. Het vlees gaat naar de beste restaurants uit de streek en vindt gretig aftrek op de zaterdagse biomarkt in Narbonne.

Bonhomme laat zijn koeien het hele jaar buiten staan. “In de zomer hebben ze voldoende schaduw in het bos en in de winter vinden ze er ook voldoende beschutting.” Dat zijn opmerkelijke veehouderij gezond is, bewijst de rekening van de veearts. “Die verdient al jaren helemaal niks aan mij. Uit nieuwsgierigheid komt hij wel altijd kijken.’’

Voor zijn koeien heeft hij jaarlijks duizend balen nodig. Hij maait veel meer luzerne op veel meer locaties dan bij ons, waardoor Thierry ook een luzernehandelaar is. Maar de balen van Bellevue houdt hij zelf. Zijn koeien smullen er van. “Vooral de eerste snee van dit jaar was goed.”

01 augustus 2013

Klauwen in het gebladerte

Heel Frankrijk begint aan de jaarlijkse uittocht naar het zuiden of het noorden, al naar gelang waar men woont, en de jours noirs en jours rouges vliegen ons om de oren.

Op de wijngaard is het daarentegen redelijk rustig. Er vallen alleen wat mussen van het dak van de warmte, maar die temperatuur is goed nieuws voor de druivenplanten. Eindelijk, na een koud en nat voorjaar, kunnen ze flink groeien. De planten zijn een maand en retard, maar daar lopen ze nu langzaam wat van in.

Toch moeten we rekening houden met een late oogst dit jaar, zegt Pascal, onze regisseur. Voor de Biomerlot houdt hij het nu op 20 oktober. “Maar je weet nooit”, benadrukt hij, “er kan nog van alles gebeuren. Straks is wellicht de druk van schimmels zo groot dat we eerder moeten oogsten en wat minder rijpe druiven voor lief moeten nemen.”

Inmiddels is door het warme de ondergroei weer opnieuw flink opgekomen, dus nu kan bij de voetjes van de druivenplanten de tweede en soms derde ondersnoei worden gedaan. Een voor een gaan de 35.000 plantjes opnieuw door onze handen.

We zijn niet ontevreden over wat we daarbij zien. De Chardonnay heeft veel en prachtige trossen en ook de Cot en de Cabernet franc doen het goed. Met de Merlot is het altijd een beetje tobben omdat de bevruchting en druifvorming erg gevoelig zijn voor het weer tijdens de bestuiving en vruchtzetting. Inmiddels zijn we wel wat gewend en het lijkt het eindproduct uiteindelijk nauwelijks te beïnvloeden.

Groeizaam weer is het nu dus: warm met af een toe een onweersbui. Hagel, zoals in de Bourgogne, is ons tot nu bespaard gebleven, maar de wind neemt af en toe wel flink toe. Dat hoort bij dit gebied, maar het is wel lastig voor het aanbrengen van sulfaat tegen meeldauw. “Dat moet dan maar midden in de nacht”, verzucht Pascal, die al menig keer met de ver-stralende koplampen aan op de trekker heeft gezeten. “Je doet wat moet,” zegt hij.

De wind is wel goed tegen schimmels, want eventueel vochtige trossen worden schoon en droog geblazen. Om dat te stimuleren hebben we op de Biomerlot en de Chardonnay aan de kant van de ochtendzon bladeren weggehaald. Niet te veel, zodat de druiven niet verschroeien, maar voldoende om ze extra droog te laten worden en te laten ‘doortochten’. Met de hand, al klauwend door het gebladerte, trekken we blad weg. We blijven lopen, anders trekken we er teveel vanaf. Het is een methode die Pascal charmeert en die hij ook op zijn eigen velden toepast. Misschien koopt hij over een paar jaar wel een machine die deze effeuillage voor ons doet, zegt hij.

Voorlopig is het hier handwerk wat de klok slaat.

16 juli 2013

Nog meer verkoopadressen voor Bellevue-wijn

Het aantal Bellevue-verkooppunten breidt zich gestaag uit.

Zo werden we dit voorjaar aangenaam verrast doordat grand café Edel (in de Baarsjes, Amsterdam-West) onze witte wijn als tweede open wijn op de kaart heeft gezet. “Wow, zijn jullie de producenten”, zegt het meisje op het enorme terras aan de Kostverlorenvaart terwijl ze met de felgroene fles komt aanzetten. “Het loopt goed hier, want het is een mooi glas wijn.” Trots drinken we onze eigen wijn in de zomerzon.

Ook café De Smoeshaan (op de Leidsekade in Amsterdam, onder het bekende theater Bellevue, what’s in a name..) koos voor de Bellevue Chardonnay als huiswijn.

Wijnhandel Vleck is erg enthousiast over de nieuwe Bellevue Chardonnay 2012. “Zijn zuren zijn bijzonder mooi”, zegt Michiel ter Heide. “Ze vormen de ruggengraat van de wijn.”

In Utrecht is wijnhandel Het Gouden Glas zowel de rode als de witte Bellevue gaan voeren. Podium Mozaïek in Amsterdam-West gebruikt de rode en witte Bellevue van tijd tot tijd als extra wijn.

We zeggen het nog maar eens: weet jij een restaurant, slijter of (eet)café te overtuigen om Bellevue-wijn te schenken? Een setje van zes kristallen glaasjes met Bellevue-logo is voor jou!

Een link naar de actuele lijst van verkooppunten is op de site in de rechterbalk te vinden.

04 juli 2013

Eerste echte Biomerlot op fles gezet

Na negen maanden rijpen in het vat en allerlei vertroetelende behandelingen is het zover. De eerste Bellevue biowijn wordt vandaag op fles gezet!

Gisteren is de hele cuve per vrachtwagentje van de experimenteerboerderij naar de cave gebracht, een afstandje van 20 kilometer over kleine heuvelachtige weggetjes. “Er is geen wijn gemorst”, meldde Marie-Hélène, die namens de cave de botteling begeleidt. Ze heeft onder meer de etiketten geregeld bij een drukker. We kozen na het knalgroene label voor de witte en het knalrode etiket voor de rode nu voor een pimpelpaars exemplaar voor de biowijn. Een mooi trio.

Als allerlaatste behandeling heeft de wijn een zeer lichting klaring en filtratie ondergaan. “Daardoor zijn de laatste restjes gistcellen er uitgegaan”, zegt wijnmaker Philippe. “De tannines zijn ook mooi rond en mondvullend.”

Ook zo benieuwd? Nog even geduld. Dit najaar zit er voor het eerst een fles Biomerlot in het wijnpakket.

08 juni 2013

Koud voorjaar brengt drie weken vertraging

Over het slechte voorjaar in Nederland hoeven we het hier niet te hebben. Het voorjaar in de Malepère was echter minstens zo extreem. Koud en vooral heel erg nat.

“Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zegt een oude vrouw bij de bakker. “De kersen zijn nog nooit zo laat geweest, en erg smaken zullen ze niet. Ze hebben zich helemaal volgezogen met water.”

Het is nu eind mei en de wijngaard ligt bijna drie weken achter op een normaal jaar. Regelmatig staan we in de regen op het veld. Het zware en rugbelastende werk van de ondersnoei blijft achter bij normaal, maar er is altijd wel wat te doen op de velden.

Onkruid hakken bijvoorbeeld. Op het grote veld met vier hectare Merlot, Cabernet Franc en Cot (die gedrieën de Bellevue Rouge 2012 vormen) is na een aantal jaren weer flink wat chiendent opgekomen, een hardnekkig, varkensgrasachtig onkruid dat we omhakken met schoffels en pikhouwelen.

Het veld is in de tussenrijen ingezaaid met mooi raaigras, maar in de loop der jaren zijn er ook pollen pal rond de druivenstammen gegroeid. Dat vormt een bron van schimmels en slakken. Ook die hakken we om met scherp geslepen schoffels.

De ondergroei was eind mei op alle velden zeer bescheiden, maar niettemin helemaal weggehaald. Nu, begin juni, wordt het eindelijk warm en begint de wijngaard flink uit te lopen. Ook de luzernevelden smachten naar warmte en wachten op hun maaibeurt.