15 juli 2017

Een tweede eikenhouten vat

Nadat we vorig jaar van Domaine de Cazes tegen de opknapkosten een tweedehands eikenvat konden overnemen, biedt dit voorjaar Cave La Malepere een soortgelijk fût de chêne voor een habbekrats aan. Nieuw zijn dit soort 400-litervaten peperduur.

Eerst moet het vat, bouwjaar 2012, 48 uur in water staan. Dan transporteren we het naar tonnelerie Dioniland, 50 kilometer oostwaarts in Lezignan, voor een opknapbeurt. Vatenrenovateur Dominique ontfermt zich over onze ton.

Deksel eraf, bodem eruit. Dan wordt de binnenkant met een frees afgeschaafd. Vervolgens een fikkie erin van eikenhouten blokjes. We kiezen voor een gematigde houtsmaak. Helaas mogen we geen foto's maken. 'Het geheim van de smid', verklaart Dominique.

Ons eerste houten vat gaf ons al de kans te experimenteren met houtlagering. Tien procent van Cuvée Maarten 2016 heeft enkele maanden op vat gestaan en is daarna weer bij de rest gevoegd. Dat heeft de wijn een subtiele smaak van vanille gegeven. Daarna hebben we 400 liter Cuvée Maarten 2016 acht maanden apart in het vat door laten rijpen -- als deze houtlagering ons bevalt, gaan we die partij misschien wel apart op fles zetten.

Dankzij dit tweede vat kunnen we met de oogst van 2017 nog meer gaan experimenteren.

30 juni 2017

Na drie jaar opníeuw hagelschade

Vorige maand ontsprongen we de dans, toen forse nachtvorst elders in de streek veel schade aanrichtte. Maar deze week was het helaas wel raak. Een mengsel van hagelstenen en regen raasde op 27 juni in een half uurtje over de wijngaard.

'De schade is gering', mailde buurman David ons de volgende ochtend. Maar een paar uur later kwam hij terug op dat geruststellende bericht. 'Er zijn druiven uit elkaar gespat en sommige bladeren zijn geperforeerd. In de vlakte is de schade nog erger'.

Vandaag, een paar dagen later, raamt verzekeringsexpert Corine Cazals de schade op 10 tot 15 procent. Gelukkig wel veel minder dan de 30 procent verlies die de fameuze hageltornado van 4 juli 2014 in een kwartier aanrichtte.

In deze fase van de groei kan de hagelschade bovendien ook nog gunstig uitpakken. 'Als de uit elkaar gespatte druiven mooi indrogen, en druiven waarvan het huidje is geraakt intact blijven, neemt de rest de plaats in van de gesneuvelde vruchten,' legt onze regisseur Pascal uit. 'De druiven zullen daardoor mogelijk een iets meer geconcentreerde smaak krijgen.'

Maar fraai ziet het er in sommige rijen niet uit.

15 juni 2017

Zomerequipes weer volop in actie

Tussen half mei en eind juni helpen verscheidene teams van vrienden en vriendinnen ons om de aan alle kanten opspringende wijnplanten in goede banen te leiden.

Ook dit jaar snoeiden we de uitlopers aan de onderkant weg (ébourgeonage), schoffelden we onkruid als braam, jacobskruid en melganzenvoet, trokken we distels met hun lange penwortel uit de grond, brachten we de draden omhoog, stopten we uitlopers van de ranken eronder, spanden we de draden op en clipten we de takken met kleine druiven er stevig aan vast.

Het is een secuur werkje, waarbij de juiste timing voorwaarde is voor succes. In de vroege jaren deden we het rond Pinksteren en later nog een weekend met zijn tweeën. Dit jaar waren we vijf weken lang met in totaal tweeëntwintig paar handen in de weer. Vooral het instoppen van de ranken en omhoog brengen van de draden gaat daardoor van een leien dakje. Dit jaar ging het helemaal perfect, omdat de wijngaard vroeg begon te groeien, net toen wij ter plekke waren.

Trio Bellevue dankt het 'begin-mei-team' Ines en Yolant, het 'familieteam' Renée, Steven, Josse, Marthe, Lisa en Jan, het 'polderteam' Gerda, Mirjam en Liesbeth, de 'damesfietsgroep' Barbara, Caroline, Jorie, Marian, Nicole en Wenny, en ten slotte het team met Sonja, Riet, Elly, Ange en Hari Kaur.


01 juni 2017

Laatste voorproeverij voor de Rouge 2016

Middenin de ondersnoeiperiode proeven we voor de laatste maal de rode wijnen van de oogst van vorig jaar.

Rechtstreeks van het vat, ongefilterd en 'brut', zowel van het stalen vat als het eikenhouten vat. Later in juli zullen ze op fles worden gezet.

Bevalt het experiment met het eikenvat? Is de samenstelling en verhouding tussen Merlot, Cabernet Franc en Cot optimaal? Welke filtering passen we toe? Doen we iets met Arabische gom? Welke kurken nemen we?

Het zijn allemaal serieuze vraagstukken, zoals de foto's laten zien.



30 mei 2017

Bijenbrood geeft lucht aan nieuw veld Chardonnay

En hoe gaat het toch met het gerooide veld Cabernet Franc?

Na het verwijderen en verbranden van de zieke stronken op het veld, krijgt de aarde een jaar rust. Om de hoeveelheid stikstof te vergroten, onkruid te onderdrukken en de bodem te beluchten, zaaien we gedurende enkele maanden facélie (Phacelia) of 'bijenbrood' in. Een prachtig plantje met een flinke penwortel en fraai paars bloemetje, en, je raadt het al, zeer aantrekkelijk voor bijen.

Als het plantje later dit voorjaar is uitgebloeid, zullen we het veld maaien en het bijenbrood composteren.

Volgend voorjaar gaat de nieuwe Chardonnay de grond in, en drie rijen Gewürztraminer.

Alweer een experiment. Lekker bezig, Bellevue!

28 maart 2017

Cuvée Maarten 2016 krijgt stap voor stap smaak

De laatste twee jaar zetten we reuzestappen voorwaarts met het bepalen van de samenstelling van onze handgeplukte Cuvée Maarten.

Allereerst plukken we de meest rijpe en mooiste druiven op de beste percelen. Die beslissing nemen we op grond van analyses van druivenmonsters in het laboratorium en in het veld, kauwend op de druiven.

Na de oogst volgen we de ontwikkeling van drie afzonderlijke vaten Merlot, Cabernet Franc en Cot op de voet. Dit jaar zitten ze tot diep in het voorjaar in afzonderlijke grote vaten van 4000 en twee keer 1000 liter. Met deze basisvolumes vonden vanaf begin december interessante experimenten plaats.

Philippe maakte een klein vat van 250 liter met grofweg 2/3 Merlot, 1/6 Cabernet Franc en 1/6 Cot. In een ander vat deed hij hetzelfde, maar daar hing hij ook vier eikenhouten planken (estaves) in. Ten derde komt dezelfde assemblage ook in ons allereigenste, gloednieuwe, tweedehands eiken vat van 400 liter.

Sinds Kerstmis hebben we verschillende malen geproefd.

Gaandeweg het voorjaar is al duidelijk dat vooral het eikenvat de wijn meer 'rondheid' en soepelheid geeft. Hij levert ook een zachte smaak op. Anderzijds barst de pure Merlot in het stalen vat van het fruit. De Cot, eerder betiteld als 'een lastige gast', komt op stoom met tonen van aarde en leer en de zeer rijpe Cabernet Franc heeft een mooie structuur met veel bessen en drop.

Perfect huwelijk

Wat te doen? Hoe arrangeren we een perfect huwelijk tussen onze verschillende druivensoorten, en met het kleine beetje daarvan dat houtlagering heeft ondergaan? We proeven en proeven, wikken en wegen en assembleren zelf als laboranten verschillende mélanges in een maatbeker, flesjes wijn van kabouterformaat.

Uiteindelijk krijgen we het idee om zowel het vat met de planken als het eikenhouten vat bij de stalen vaten te mengen. Cuvée Maarten 2016 zal ongeveer 64 procent Merlot, 19 procent Cot en 17 procent Cabernet Franc gaan bevatten. Daarvan heeft een kleine 10 procent vier maanden houtlagering gehad, 6 procent op eikenhout vat gelegen en 4 procent met planken.

Eind juni zullen we de definitieve beslissing nemen, want dan wordt de wijn in de fles met het paarse etiket gestopt en (anders dan vorige jaren) voorzien van een echte kurk. 'De kurk is gegarandeerd zonder bijsmaak,' wordt ons beloofd.

Eén ding staat nu al vast: vlak voordat de oogst van 2016 op fles wordt gezet, zullen we het eikenhouten vat vullen met de assemblage. Dan laten we het vat nog eens tien maanden met rust. In april 2018 kijken we dan of de oogst 2016 goed genoeg is voor een kleine maar fijne botteling van een Bellevue fût de chêne!



18 maart 2017

Lang leve onze onvolprezen krokus-teams

Dertien jaar bestaat ons project nu. Het kost veel energie maar we krijgen er vaak bakken vol energie voor terug. Een onuitputtelijke bron is de batterij mensen die ons in het voorjaar in een krappe twee weken door het winterwerk heen helpt. Weer of geen weer, deze mensen staan er altijd. Elk jaar weer die solidaire sfeer, de leuke verhalen, hun tips en opmerkingen, op het land, en aan tafel, bij het vuur en een fijn glas wijn.

We kiezen dit jaar een later tijdstip voor het voorjaarswerk. In de laatste week van februari snoeien we bij wijze van experiment zelf nog Merlot en een deel van Chardonnay.

Ook Abdel hebben we dit jaar de opdracht gegeven om zo laat mogelijk aan de Cabernet Franc te beginnen. Dit ras is zeer gevoelig voor de houtziekte esca. Hoe later we snoeien, hoe minder kans de schimmels krijgen om de plant binnen te dringen. De sapstroom komt in maart na de winterslaap immers zachtjesaan op gang en houdt de schimmels buiten het hout.

Een dik pak sneeuw

Enfin, onder optimale, uiterst zonnige lenteomstandigheden staan we in februari in korte broek te werken. Druppelen zaterdag 4 maart de eerste leden van het stoere ramasse-team binnen om met het zware trekwerk aan de gesnoeide takken te beginnen, ligt er sinds de vroege ochtend een dik pak sneeuw…. Een grote eik sneuvelt onder het gewicht van de zware sneeuw.

Het eerste team is zwaar de sjaak. Door de hoge temperatuur is de sneeuw weliswaar snel verdwenen, maar het blijkt de voorbode van een paar onstuimige regendagen.

Geen nood: Joris, Gerrit en Mark leveren elke dag meer dan een hectare op, waarna Jan en Herbert aan de restauratie van paal en draad beginnen. Daarna kan Elly met ons alvast beginnen aan de attache, het vastbinden van de twee overgebleven baguettes.

Vrolijk en monter

Zwaar is het wel. De grond plakt aan laarzen en schoenen, 15 kilo links en 15 kilo rechts.. Maar de stemming blijft vrolijk en monter. Nuchter werkt het team door totdat het werk klaar is.

Als ze na een klein weekje weggaan, treft het tweede team voor de attache veel beter weer. Het warme, zonnige lenteweer keert terug, de blubber droogt op en de truien en jassen gaan uit. Nardy, Diny, Joke, Marina, Ineke, Franklin, Elle, Jolanda, Helma en Hein voorzagen de 50 duizend baguettes van een groen strikje om de strakgespannen ijzerdraad. Ook zij razen in vijf dagen als een tornado door de wijngaard.

Er is zelfs nog ruim een dag tijd om de intussen befaamde 'seksdozen' op te hangen. Deze capsules verspreiden tot na de komende oogst, half oktober, hormoonstoffen die de mannetjes en vrouwtjes van het schadelijke vlindertje vers de grappe in de war brengen.

Intussen staan de knoppen op barsten, speenkruid, amandel, pruim en magnolia bloeit overal. De eerste orchideeën steken de kop op. Het wordt lente! Maar bovenal is equipe Bellevue weer dankbaar dat 'de krokusjes' zijn langs geweest.

20 februari 2017

Chardonnay 2016 op fles gezet

Altijd weer een feestelijk gezicht, al sinds de eerste keer dat we onze eigen wijnen maakten.

Vandaag waren we er weer eens bij. Honderden rammelende flessen die dankzij een wonder der techniek, in een vrachtwagen, precies op driekwart liter worden afgevuld en even worden opgetild en van een kurk voorzien. Een meter verder op de lopende band plakt de machine twee etiketten op de fles.

Speciaal aan de 'mise en bouteille' dit jaar is een piepklein beetje inert stikstofgas onder de kurk, waardoor witte wijn wat langer goed kan blijven. Die handeling is voor Bellevue eigenlijk overbodig, want van de Chardonnay komen we eigenlijk elk jaar weer tekort.

Heerlijk! Er is weer nieuwe witte wijn. Laat het voorjaar maar komen!



18 februari 2017

Biomest voor Bellevue




Het goede, verrassende nieuws van de grondanalyses van het gerooide veld Cabernet Franc is dat het terrein geen tekort aan humus heeft. Het gehalte organische stof in de bodem is daar redelijk op peil.

Op sommige delen van het grote veld is er, daarentegen, wel een tekort. Dus geven we na enkele vergaderingen aan Pascal en Emmanuel de opdracht om twee vrachtwagens van elk 20 duizend kilogram biomest te laten komen.

De mest bestaat voor de helft uit biologische koeienpoep en voor de andere helft uit gecomposteerde biologische druivenschilletjes.

Het mengsel van dierlijke en plantaardige compost bezorgt de wijngaard weer voldoende 'brandstof' voor het bodemleven. Het maakt dat de wijnplanten voldoende mineralen en sporenelementen kunnen opnemen.

Wederom doen we dus een kleine maar fijne investering in de 'hardware' van de wijngaard.

08 januari 2017

Een tiental vaten Bellevue

Bij experimenteerboerderij Cazes is het Bellevue wat de klok slaat.

'Nous voyons que Bellevue,' zegt directeur Thierry Grimal, bij het intussen tiental vaten Bellevue, waaronder ons eigen eikenhouten vat van 400 liter gevuld met handgeplukte 'Cuvée Maarten 2016'.

Als bescheiden experiment zit dezelfde mélange druiven ook nog in een stalen vat met daarin houten staven.

Van wijnmaker Thibault Llasera krijgen we onder meer monsters van de toekomstige 'Bellevue Rouge'. We proeven een jonge, zachte, maar kruidige wijn.

We gaan dit voorjaar blijven proeven uit al deze vaten. Pas daarna gaan we de samenstelling van de Cuvée Maarten bepalen, en zien of het experiment met de houten evenknie het toppertje wordt dat we hopen. Dan kunnen we nog besluiten tot een eventuele aparte botteling 'fût de chêne'.

Ook fijn: net als in de jaargang 2015 houden we van elke rode druivensoort ongeveer dertig flessen apart om te zien hoe die wijnen zich 'in hun eentje', dus ongemengd, ontwikkelen.