06 januari 2018

Proberen en proeven: assemblage Cuvée Maarten 2017

Met overgave bogen we ons vandaag over de definitieve samenstelling van Cuvée Maarten 2017, onze handgeplukte, topselectie rode wijn.

Met maatbekers maken we verschillende monsters van Merlot, Cot en Cabernet Franc. Dit jaar beschikken we voor het eerst ook nog over Merlot die na de oogst in een als nieuw opgeknapt eikenhout vat heeft gelegen.

We noteren onder meer: kers, braam, diep rood fruit, leer, cassis, nog een belletje (verdorie, lastig proeven!), grafiet, poep en framboos.

Tevreden met onze uiteindelijke keus wachten we de botteling later dit voorjaar af. Op fles zal de fles nog verder rijpen. In 2019 brengen we hem op de markt.

31 december 2017

Vinotheek voor Bellevue

Op de laatste dagen van 2017 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: Ief zet een schitterende, grotendeels in Amsterdam vervaardigde wijnkast in elkaar.

In de nieuwe 'vinotheek' liggen alle jaargangen van de Bellevuewijnen in een geordend archief bij elkaar.

We hebben nog enkele exemplaren van de allereerste Merlot 2006, een tweetal flessen van de eerste assemblagewijn in 2008, de eerste flessen Chardonnay in 2009 en zes stuks van de eerste met de hand geplukte Merlot 2012.

Natuurlijk ontbreekt de Bellevue Cuvée Maarten vanaf 2014 niet, en vanaf 2015 bewaren we ook de afzonderlijke 'bouwstenen' van de handgeplukte rode wijn in de vorm van aparte flessen Merlot, Cabernet Franc en Cot.

Keurig op orde ondergaan ze de tand des tijds.

Dankzij de vinotheek kunnen we vanaf jaargang 2009 onze wijnen af en toe proeven om te volgen hoe ze ouderen en zich ontwikkelen. Bij de zeldzame oudjes koesteren we de herinneringen zonder te proeven.

02 december 2017

24 november 2017

18 november 2017

Fier in het schap van The Wine Spot

Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2015 staat deze winter fier in het schap bij The Wine Spot, wijnhandel in de Amsterdamse Baarsjes.

Wijnslijters Paolo en Filipe vinden de Cuvée Maarten een mooi glas wijn. 'Veel sap, veel fruit. Dit gaan we grif verkopen,' voorspellen ze.

Op hun persoonlijke prijskaartje noemen Paolo en Filipe deze Cuvée Maarten een 'pure, typische, fruitige én krachtige wijn'.

En zoals bij al hun wijnen geven ze ook bij Cuvée Maarten 2015 nog wat goede tips: 'Combineer bijvoorbeeld met cassoulet, stamppot met worst of goede Franse charcuterie.'

17 november 2017

Op Bellevue heeft de tijd stilgestaan

Op Domaine de Bellevue lijkt de tijd vaak stil te staan -- en dat bewijzen ook de luchtfoto's. Buurman David stuurde ons de link naar een website waar je zelf het Bellevue van vandaag en zijn omgeving met dat van 1954 kunt vergelijken.

Vooral met de landbouwgrond lijkt in zestig jaar weinig veranderd. In 1954 lagen de velden er even keurig geploegd bij. Percelen waar nu luzerne staat waren toen wijngaard en omgekeerd, zoals het veld 'boven' het huis. Dat waren toen drie kleine percelen (zie ook de kadastrale kaart), nu is het één groot veld Merlot. Rechts ervan is een stukje wijngaard uit 1954 nu overwoekerd door bosachtig struweel. Als we er soms doorheen lopen, op zoek naar dassensporen, treffen we links en rechts verwilderde druivenplanten aan.

Opvallend verschil is de moestuin aan het begin van de oprijlaan, in de knik van de openbare weg. Vandaag de dag doen alleen een eenzame betonnen bak, een walnotenboom en wat laurierstruiken, pruimenbomen en kersen nog aan vroeger denken. In 1954 moet het een geweldige moestuin zijn geweest, met tal van groenten, wellicht bloemen en een waterput. Ook de Bellevue-bewoners dronken water uit die put, nadat het 400 meter verder naar het huis was gepompt.

Het huis is grondiger veranderd. In 1954 was er nog één mas, een langwerpige schoenendoos met vier of vijf woningen, een werkplaats, een garage en een hooischuur. Die laatste twee brandden eind jaren zeventig af. De vorige eigenaar, Olivier, had onvoldoende kapitaal om alles in oude glorie te herstellen. Hij sloopte het afgebrande tussenstuk en verkocht het linker deel aan zijn zwager; nu wonen daar David en zijn gezin. Wij gebruiken het deel aan de rechterkant.

24 september 2017

Rouge 2017: Een bijzonder rijke en gezonde oogst

Net als de witte Chardonnay-druiven zijn ook de rode druiven dit jaar veel vroeger rijp dan gedacht. Dat hebben de wilde zwijnen ook door, want we schatten dat ze ruim 2000 kilogram superrijpe druiven hebben opgevreten, vooral op een afgelegen veld.

De laatste weken gooiden de rode druiven er zelfs nog een eindsprint tegenaan, en dus moeten we voor de tweede keer in deze crazy septembermaand snel handelen, improviseren en ons schema aanpassen.

De afgelopen drie jaren reserveerden we gedurende twee weken twee plukploegen. Die konden vóór de machine uit de mooiste trossen uitkiezen en met de hand plukken voor de Bellevue Rouge Cuvée Maarten.

Dit jaar ging het door de tijdnood anders: de plukmachine kwam al op 14 september, vóór de plukploeg aan. Met een combinatie van wijsheid en geluk hebben we op dat moment dus acht rijtjes Merlot, één hele lange rij Cabernet Franc en twee rijen Cot aangewezen die de machine mocht overslaan. De planten behielden dus hun druiven voor de plukgrage handen van de Hollanders.

Regen!

Op 17 september reisden we met een inderhaast samengesteld team van negen mensen naar Frankrijk. En wat gebeurde er na maanden droogte op de dag na onze aankomst? Regen! Slechts 5 millimeter, maar toch. Gelukkig keerde de zon snel terug en is schimmel uitgebleven.

In vier dagen hebben we met de hand eerst Merlot geplukt, toen een zeer fraaie Cot en vervolgens Cabernet Franc.

Het was me het oogstjaartje wel, maar uiteindelijk zit alles weer keurig in de vaten. Tegen de trend van de streek in heeft Bellevue een overvloedige en vooral gezonde oogst binnen weten te halen. Met Kerst zullen we de eerste monsters proeven.

Het Bellevue-team Marijke, Ief en René dankt Marina, Mylène, Jorie, Simone, Liesbeth en Franklin voor het plukken.

Foto's: Jorie en Mylène 

10 september 2017

Een geslaagde proeverij met verrassingen

Met nog stramme ruggen en armen van de plotselinge pluk van de Chardonnay, wachtten we gisteren kort na terugkeer in Amsterdam alweer op de aankomst van 3000 flessen wijn. Daarmee kunnen we ook dit jaar onze 250 abonnementhouders van een mooi wijnpakket voorzien.

Onze zeer populaire witte Bellevue Chardonnay is schaars. Daarom lanceerden we vandaag tijdens de jaarlijkse proeverij, dit maal in restaurant Nelis West, als primeur de Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2015, die een jaar op vat heeft kunnen doorrijpen.

Bouwstenen

Voor de liefhebbers stonden dit jaar ook de drie 'bouwstenen' van de Cuvee Maarten open: flessen met respectievelijk 100% Merlot, 100% Cabernet Franc en 100% Cot.

Ief praatte de ongeveer negentig aanwezigen in woord en beeld bij over het veertiende jaar boeren in Zuid-Frankrijk. Nippend aan hun glas hoorden de abonnees over de droogte, de hagel, het 'snelle jaar' 2017, het rooien van het zieke veld, en het bouwrijp maken van de grond met het paarse plantje Bijenbrood. Volgend voorjaar wordt het areaal Chardonnay daar vergroot.

De presentatie eindigde met de fraaie beelden van Bellevue vanuit een drone. Als spontane surprise speelden en zongen drie muzikanten 'Une belle histoire', de muziek die ook het filmpje begeleidt. Een fraaie verrassing voor ons. Het was een fijne middag!

Foto's: Tonny Janssen 

05 september 2017

Ook Chardonnay met de hand geoogst

Een ongewoon tafereel, eergisteren om 4 uur, in de duisternis van de ochtend. Daags ervoor in allerijl aangekomen uit Nederland liepen we gevijven, met mijnwerkers-ledlampjes op het voorhoofd, in alle vroegte in de richting van het veld Chardonnay.

Gewapend met kleine schaartjes begonnen we in twee rijen met de pluk van de nieuwe jaargang van de populaire witte Bellevue-wijn. Na een uur kregen we gezelschap van Abdel en zijn twee zonen, ook op het laatste moment opgetrommeld. Dichtbij zat een Oehoe, een reuze-uil die in het donker regelmatig zijn 'b-oe-hoe, b-oe-hoe' liet horen terwijl kratje na kratje zich vulde met mooie stevige druiventrossen.

Gezond zijn ze, de druiven, ondanks de hagelbui die eind juni vooral op dit veld grote impact had.

Biologisch

Tot nog toe werden onze Chardonnay-druiven altijd met de machine geoogst. Vanaf jaargang 2017 zullen echter al onze flessen het Franse keurmerk 'Agriculture Biologique (AB)' dragen. Daarvoor moeten alle stappen in de vinificatie 'biologisch' zijn, inclusief een verwerkingsstap direct na de persing. De grote Cave Malepère zou dat kunnen doen, ware het niet dat hun vaten veel te groot zijn voor onze relatief kleine oogst. De cave van Cazes kan het ook, maar die kan geen machinale oogst verwerken. Er zit dus niets anders op dan al onze Chardonnay met de hand te oogsten.

Beestachtig

Het worden twee beestachtig lange dagen, van vier uur 's ochtends tot vier uur 's middags met enkele piepkleine pauzes. Daarna moesten de druiven nog naar Cazes worden gebracht. De tweede dag moesten de zoons van Abdel naar school, maar in de middag kregen we een paar uur hulp van de tante van buurman Frédéric en haar vriend.

Nu, twee dagen later, zijn alle twintig rijen geplukt en staat de teller op ruim 4100 kilogram witte druiven. Een mooi resultaat, ondanks de hagel en de droogte gedurende het groeiseizoen.

Als we een proefglas nemen zijn de eerste impressies veelbelovend: we ruiken een diepe, aromatische geur. Het wordt ongetwijfeld weer een lekker frisse wijn, wat richting typische Chardonnay, vermoeden we, net als de editie van 2015.

Nog nooit kwam de oogst zó vroeg in het seizoen, en de noodzaak van pluk met de hand maakte de tijd al helemaal kort een ploeg samen te stellen. Grote dank dus aan Ronald, Riet en Liesbeth, die ons fantastisch uit de brand hielpen.

10 augustus 2017

Op kraambezoek bij onze nieuwe plantjes

Vandaag waren we op bezoek bij de kweker om te kijken naar de plantjes die vanaf voorjaar 2018 ons eerder gerooide veldje Cabernet Franc zullen bevolken.

Nadat het veldje afgelopen voorjaar is ingezaaid met Bijenbrood, zal het deze nazomer worden gemaaid, ondergeploegd en nog een keer goed worden schoongemaakt. In alle rust doorloopt het veld zo de seizoenen.

Komend voorjaar zullen de 3000 piepkleine 'stekjes' Chardonnay worden geplant. Daarmee zullen we in één klap ons areaal witte druiven verdubbelen. Dat is hoognodig, want onze populaire Chardonnay is tegenwoordig al in het najaar uitverkocht.

Onderstam

De nieuwe stekjes zijn geënt op een onderstam. We hebben gekozen voor een onderstam waarvan de wortels goed zijn aangepast aan de bodemstructuur van leem, klei en zand op ons terrein. 'SO4', luidt de weinig beeldende naam van deze onderstam.

De Chardonnay-kloon die op de onderstam is geënt, is van een variëteit die een fijne aromatische kwaliteit heeft en een gemiddelde productiviteit.

Naast de 3000 Chardonnay-plantjes zien we bij de kweker ook onze 350 Gewürztraminer-rankjes. Ze zijn met engelengeduld uit een 'moederwijngaard geënt'. 'Gewürz', in de Elzas bekend om zijn kruidige aroma's, kunnen we de eerste jaren toevoegen aan de Chardonnay. Als we tevreden zijn over de ontwikkeling ervan, zouden we na een jaar of vijf kunnen beslissen er een aparte aperitiefwijn van te maken. Of, nog mooier, een delicate dessertwijn, van laat geoogste druiven.